Bin bir çeşitle üretilen ayakkabıların mutlaka bir kullanım dili vardır. Severek aldığımız ve zarar görmemesi için özenle sakladığımız ayakkabılarımızın nasıl temizlenir, nasıl korunur bunlara dair bilmemiz gerekenleri, birkaç önemli detayla bu yazımızda sizinle paylaşacağız.

Ayakkabı tarihçesi insan tarihçesi kadar eskiye dayanır. Başlarda ayaklarımızı koruması için üretilen ayakkabılar, günümüzde daha çok modanın belirleyici unsuru olarak yerini almış durumda. Rahat ayakkabı ve şık ayakkabılar üreten firmalar bu anlamda büyük bir yarışın içerisindedirler. İlvi, ayakkabılarını üretiyorken başta insan için olan önemini unutmadan hazırladığı koleksiyonlarıyla bu konuda oldukça titizlikle çalışmaktadır. Üretilen malzemenin yapısından kullanımına kadar özenle hazırlanılan ürünler birinci sınıf dana deriden imal edilmektedir. Özellikle kaliteli malzemeyle üretilen ayakkabıların malzemesine göre doğru kullanım ve doğru bakım yapılarak uzun yıllar kullanılabilir.

Deri Ayakkabı Bakımı

 

İnsan sağlığı için de önemli olan deri, ayakkabı kullanımında da son derece önemlidir. Deri ayakkabılar hem daha uzun ömürlü hem de kalitelidir. Aldığımız ayakkabının daha uzun ömürlü olması için ilk yapmamız gereken şey, aynı ayakkabının 1 günden fazla kullanılmamasıdır. Ayakkabının mutlaka 1 gün ara ile dinlendirilmesi şarttır. Ayağında kötü bir kokunun oluşmasını kimse istemez.: )

Son derece yumuşak dokusu olan deri ayakkabıların özenle kullanılması gerekmektedir. Bu yüzden taşlı ve bozuk zeminlerde giyilmesi tavsiye edilmez. Kirlenen deri yüzeyi, yumuşak nemli bir bezle silinir ve kurumaya bırakılır. Besleyici veya koruma özelliği olan sıvı veya katı cila ile parlatılır. Vernik gibi lak (parlak cila) içermeyen deri parlatıcıları kullanılmamalıdır. Ayakkabı ayaktan çıkarıldıktan sonra mutlaka kutu içerisinde bekletilmelidir. Deri ayakkabı bakımınında bu konulara dikkat etmeniz oldukça önemli..

En önemli özellikleri;

  • Nefes alabildiği için ayağı serin tutar.
  • Çabuk yırtılma ve kopma yapmaz.
  • Nemi emdiği için ayakta koku oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Doğal olduğu için sağlıklıdır.
  • Esneyebildiği için ayağın şeklini alır.

Süet Ayakkabı Bakımı


İşlem görmüş yumuşak tüylü ve kadife dokulu, farklı renklerde, boyası derinin içine iyice işlenmiş bir deri cinsidir. Eğer bir süet ayakkabınız varsa, onu çok iyi korumanız gerekir.  Ayrıca yağmura ve çamura hazırlıklı olmalısınız. Islanmış bir süet ayakkabıyı asla güneşte kurutmayın! Bunun yerine güneş görmeyen bir odada kurumaya bırakabilirsiniz. Bu işlem sırasında şekli bozulmaması için ayakkabınızın içine kâğıt koyabilirsiniz. Ayakkabınızın kuruduğundan emin olduktan sonra tel fırça ya da süet fırçası ile kirleri temizlenmelidir.

Kendi renginde veya natürel renkte sprey ile boyandıktan sonra 10 – 15 dk. kurumaya bırakılır. Tüyler cilt yönünde harmanlandığından, bu yönde taranmalıdır. İstenirse yağmur vs. dış etkenlerden korumak amacı ile silikonlu spreyler kullanılabilir. Süet ayakkabı bakımını bu şekilde tamamlayabilirsiniz.